Risotto z dorszem, groszkiem i miętą
500 kcal /
2093.5 kJKalorie
2093.5 kJKalorie
19 gBiałko
67.8 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 gałązki mięty, świeżej tylko liście
- skórka z 1 cytryny małej, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto np. Carnaroli Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
- 60 g białego wina
- 650 g wody
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego (patrz wskazówka)
- 250 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę i skórkę z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, w razie potrzeby rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1
- Dodać ryż, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę, groszek, dorsza, pieprz i sól, gotować12-14 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną miętę ze skórką z cytryny i masło, wymieszać kopystką, pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min. Risotto z dorszem, groszkiem i miętą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.