Risotto z burakami i balsamico

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2103.8 kcal /
8808.2 kJ
Kalorie
71 gBiałko
295.2 gWęglowodany
72.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 300 g czerwonych buraków, ugotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 20 g masła
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 320 g ryżu do risotto np. Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
  • 20 g octu balsamicznego
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 720 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ser kozi, twardy pokrojony w płatki, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło i oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać ryż, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać ocet balsamiczny i wino, gotować bez założonej miarki1-2 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, tymianek, sól i pieprz, dokładnie przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C//obr. 1.
  8. Dodać rozdrobnione wcześniej buraki, składniki dokładnie przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować3 min/100°C//obr. 1.
  9. Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, dokładnie przemieszać kopystką. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min.
  10. Risotto z burakami i balsamico podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane serem kozim.
Przewijanie do góry