Risotto z burakami i balsamico
2103.8 kcal /
8808.2 kJKalorie
8808.2 kJKalorie
71 gBiałko
295.2 gWęglowodany
72.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 300 g czerwonych buraków, ugotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 10 g oliwy z oliwek
- 320 g ryżu do risotto np. Arborio, o czasiegotowania 14-15 min
- 20 g octu balsamicznego
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 720 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ser kozi, twardy pokrojony w płatki, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ocet balsamiczny i wino, gotować bez założonej miarki1-2 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, tymianek, sól i pieprz, dokładnie przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej buraki, składniki dokładnie przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować3 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, dokładnie przemieszać kopystką. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min.
- Risotto z burakami i balsamico podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane serem kozim.