Risotto z boczniakami i szampanem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
642.4 kcal /
2687.9 kJ
Kalorie
15.3 gBiałko
69.8 gWęglowodany
27.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w w 5 mm paski
  • 250 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 1 cm paski
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 300 g szampana
  • 300 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g wody
  • 300 g ryżu do risotto typu Arborio
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g sera parmezan, tartego plus dodatkowa ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać boczek i boczniaki, dusić5 min/120°C//obr. .
  3. Dodać koncentrat bulionu mięsnego, szampana, wodę i ryż, przemieszać kopystką, gotować16 min/100°C//obr. .
  4. Dodać masło i parmezan, gotować2 min/100°C//obr. . Pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na ok. 5 min. Risotto z boczniakami i szampanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane parmezanem.
Przewijanie do góry