Risotto z boczniakami i szampanem
642.4 kcal /
2687.9 kJKalorie
2687.9 kJKalorie
15.3 gBiałko
69.8 gWęglowodany
27.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w w 5 mm paski
- 250 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 1 cm paski
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 300 g szampana
- 300 g białego wina, wytrawnego
- 500 g wody
- 300 g ryżu do risotto typu Arborio
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g sera parmezan, tartego plus dodatkowa ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać boczek i boczniaki, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać koncentrat bulionu mięsnego, szampana, wodę i ryż, przemieszać kopystką, gotować16 min/100°C//obr. .
- Dodać masło i parmezan, gotować2 min/100°C//obr. . Pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na ok. 5 min. Risotto z boczniakami i szampanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane parmezanem.
