Risotto pomarańczowe
287 kcal /
1201.8 kJKalorie
1201.8 kJKalorie
7.2 gBiałko
40.7 gWęglowodany
10.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 50 g sera pecorino pokrojonego na kawałki
- 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 40 g masła
- 10 g oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto np. arborio
- 40 g białego wina, wytrawnego
- 20 – 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 720 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego pokruszona
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 2 szczypty szafranu, mielonego
- 15 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 20 g masła i oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino i sok z pomarańczy, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, szafran, pozostałe 20 g masła i skórkę z pomarańczy, wymieszać dokładnie kopystką zawartość naczynia miksującego, aby zapobiec przywieraniu, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować ok.12 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, dokładnie przemieszać kopystką. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 15 min.
- Risotto z pomarańczami podawać na ciepło jako danie główne, udekorowane skórką pomarańczową.