Risotto po mediolańsku

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
579.8 kcal /
2427.3 kJ
Kalorie
13 gBiałko
73 gWęglowodany
25 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g szpiku kostnego pokrojonego na kawałki
  • 350 g ryżu do risotto
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 820 g rosołu mięsnego,gorącego
  • 1 szczypta szafranu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 35 g masła i szpik, dusić6 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ryż, dusić kolejne3 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać białe wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać rosół i szafran, gotować14 min/100°C//obr. 1. Jeżeli po tym czasie ryż nie wchłonął całego rosołu i nadal jest twardy,gotować kolejne2 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać pozostałe 35 g masła i rozdrobniony wcześniej parmezan, wymieszać za pomocą kopystki. Risotto po mediolańsku podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry