Risotto po mediolańsku
579.8 kcal /
2427.3 kJKalorie
2427.3 kJKalorie
13 gBiałko
73 gWęglowodany
25 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 30 g szpiku kostnego pokrojonego na kawałki
- 350 g ryżu do risotto
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 820 g rosołu mięsnego,gorącego
- 1 szczypta szafranu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 35 g masła i szpik, dusić6 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, dusić kolejne3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać białe wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rosół i szafran, gotować14 min/100°C//obr. 1. Jeżeli po tym czasie ryż nie wchłonął całego rosołu i nadal jest twardy,gotować kolejne2 min/100°C//obr. 1.
- Dodać pozostałe 35 g masła i rozdrobniony wcześniej parmezan, wymieszać za pomocą kopystki. Risotto po mediolańsku podawać bezpośrednio po przygotowaniu.