Risotto dyniowe z boczkiem
345 kcal /
1452 kJKalorie
1452 kJKalorie
10 gBiałko
47 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1220 g wody
- 300 g dyni pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 – 2 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g cebuli szalotki
- 100 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na 1 cm kawałki
- 40 g masła
- 320 g ryżu do risotto np. arborio
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionugrzybowego (na 0,5 l) pokruszona
- 60 g zielonegogroszku, mrożonego
- 60 g zielonegogroszku, świeżego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście ilość do dekoracji
- ser parmezan ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego dynię.
- Dodać oliwę, sól i pieprz, gotować na parze15 min/120°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowaną dynię przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać boczek i masło, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować1 min/100°C//obr. 1.
- Dodać pozostałe 720 g wody, koncentrat bulionu i sól. Składniki dokładnie przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C//obr. 1.
- Dodać ugotowaną dynię i zielony groszek, składniki dokładnie przemieszać kopystką, gotować4 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony parmezan, dokładnie przemieszać kopystką. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 10 min.
- Risotto dyniowe z boczkiem podawać jako danie główne, udekorowane natką pietruszki i płatami parmezanu.