Rillettes z kaczką i wieprzowiną
15227.7 kJ /
3639.5 kcalKalorie
3639.5 kcalKalorie
61.7 gBiałko
2.9 gWęglowodany
373.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g smalcu, wieprzowego, pokrojonego na kawałki
- 300 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 280 – 300 g nóg z kaczki (2 szt.), ze skórą, bez kości, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 600 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
- ½
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć smalec, boczek i mięso z nóg z kaczki, dodać wodę i sól, dusić45 min/120°C/obr. 1.
- Dodać liść laurowy, pieprz i zioła prowansalskie, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić20 min/120°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć liść laurowy, wyrzucić.
- Dodać brandy, rozdrobnić6 s/obr. 6, przelać do suchych, wyparzonych słoików, natychmiast zakręcić i odstawić do ostudzenia. Rillettes z kaczką i wieprzowiną podawać jako dodatek do pieczywa.