Rillettes z kaczką i wieprzowiną

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
15227.7 kJ /
3639.5 kcal
Kalorie
61.7 gBiałko
2.9 gWęglowodany
373.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g smalcu, wieprzowego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 280 – 300 g nóg z kaczki (2 szt.), ze skórą, bez kości, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czerwonego
  • ½
  • łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 2 łyżki brandy (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć smalec, boczek i mięso z nóg z kaczki, dodać wodę i sól, dusić45 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać liść laurowy, pieprz i zioła prowansalskie, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić20 min/120°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć liść laurowy, wyrzucić.
  3. Dodać brandy, rozdrobnić6 s/obr. 6, przelać do suchych, wyparzonych słoików, natychmiast zakręcić i odstawić do ostudzenia. Rillettes z kaczką i wieprzowiną podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry