Retro pizza na grubym cieście (TM5)
850.5 kcal /
3558.3 kJKalorie
3558.3 kJKalorie
34.1 gBiałko
80.8 gWęglowodany
44.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na pizzę: 280
- g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 4 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 łyżeczka soli
- Dodatki: 300
- g sera żółtego np.gouda, ementaler, pokrojonego na kawałki
- 300 g pieczarek
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 100 g cebuli przekrojonej pionowo na pół
- 300 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
- 25 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 120 g ketchupu plus dodatkowa ilość do podania
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 ½
- łyżeczki oregano, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, jajko, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min lub do czasu, aż podwoi objętość. W tym czasie przygotować dodatki. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić7 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pieczarki, paprykę i cebulę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną cebulę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną paprykę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone pieczarki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Pokrojone pieczarki pozostawić w pojemniku. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną cebulę i kiełbasę, dodać olej, dusić bez założonej miarki8 min/120°C//obr. . W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na przygotowaną blachę i natłuszczonymi dłońmi rozprowadzić po całej powierzchni, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ketchup. Całą powierzchnię ciasta posmarować odważonym ketchupem i posypać ½ rozdrobnionego sera. Na pizzy równomiernie rozłożyć duszoną kiełbasę z cebulą, następnie pokrojoną paprykę i pokrojone pieczarki. Oprószyć pieprzem, majerankiem i oregano. Wierzch posypać pozostałym rozdrobnionym serem. Piec 30-35 min (180°C). Retro pizzę na grubym cieście podawać z dodatkiem ketchupu.