Razowe krakersy orkiszowe z parmezanem i słonecznikiem
384.3 kcal /
1609.1 kJKalorie
1609.1 kJKalorie
16 gBiałko
37.7 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 g maślanki
- 30 g słonecznika łuskanego
- 80 g masła w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 300 g mąki orkiszowej razowej Melvit
- ½ – ¾
- łyżeczki kminku, mielonego
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać maślankę, dodać 60 g rozdrobnionego parmezanu, słonecznik, masło, mąkę, kminek, sodę oczyszczoną i sól, wymieszać10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do innego naczynia, podzielić na dwie części, przełożyć na przygotowane wcześniej blachy do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na grubość 2-3 mm, naciąć w kwadraty (5 x 5 cm) i posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem.
- Piec 10-12 min (220°C) lub do momentu, aż krakersy będą złotobrązowe, jedna blacha po drugiej. Upieczone krakersy połamać na kawałki wzdłuż linii nacięć.
- Razowe krakersy orkiszowe z parmezanem i słonecznikiem podawać jako dodatek lub samodzielną przekąskę, np. z wybranym dipem.
