Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku - Przepisy na Thermomix

Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
762.2 kcal /
3191.2 kJ
Kalorie
31.8 gBiałko
55.1 gWęglowodany
48.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 300
  • g mąki pszennej
  • 180 g jajek (3 szt., rozm. M)
  • 1 ½
  • łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • Farsz z ricotty i szpinaku: 70
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 300 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 500 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¾ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu i deski do krojenia
  • 5 żółtek
  • woda ilość do posmarowania brzegów ciasta
  • Masło szałwiowe: 75
  • g masła pokrojonego na kawałki
  • 20 – 30 liści szałwii, świeżych
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do podania
  • woda ilość dogotowania raviolo
  • sól ilość dogotowania raviolo

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajka i oliwę z oliwek, wyrobić Ciasto /2 min. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki. Ciasto przełożyć na blat, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na czas przygotowywania farszu z ricotty i szpinaku. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać masło, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać szpinak, dusić5 min/120°C/obr. 2, przemieszać kopystką, dusić kolejne2 min/120°C/obr. 2.
  5. Dodać 50 g rozdrobnionego wcześniej parmezanu, ricottę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 20 min. Umyć naczynie miksujące.
  6. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienki (1-2 mm), prostokątny płat przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu. Ciasto pokroić na 10 kwadratów (ok. 15 x 15 cm), następnie ułożyć je na oprószonym mąką blacie parami obok siebie. Na środku jednego kwadratu z pary nałożyć łyżką równą część farszu w formie wysokiego kopczyka (patrz wskazówka), pozostawiając 2-3 cm marginesu dookoła. W każdym kopczyku za pomocą łyżki zrobić wgłębienie na żółtko, uważając, aby nie zabrudzić masą brzegów ciasta. Do każdego wgłębienia ostrożnie włożyć żółtko tak, aby się nie rozlało. Za pomocą pędzelka posmarować wodą brzegi ciasta dookoła farszu, przykryć drugim płatem ciasta i starannie dociskać brzegi w taki sposób, żeby nie spłaszczyć kopczyka z farszu i nie pozostawić wewnątrz raviolo powietrza. Za pomocą radełka odciąć nadmiar ciasta, tworząc duże okrągłe raviolo. Raviolo układać na oprószonych mąką deskach do krojenia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 20 min, aby farsz się schłodził. W tym czasie przygotować masło szałwiowe.
  7. Do naczynia miksującego włożyć masło, gotować2 min/100°C/obr. 1.
  8. Dodać szałwię i pieprz, dusić2 min/110°C/obr. 1. Masło szałwiowe pozostawić w naczyniu miksującym, aby nie ostygło.
  9. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Raviolo gotować pojedynczo w dużej ilości osolonej wody 5 min na niewielkiej mocy palnika. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, ostrożnie układać na talerzach.
  10. Raviolo z płynnym żółtkiem i farszem z ricotty i szpinaku podawać bezpośrednio po przygotowaniu polane masłem szałwiowym, posypane pozostałym rozdrobnionym parmezanem i oprószone pieprzem.
Przewijanie do góry