Ratatouille z bobem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
154.5 kcal /
646.4 kJ
Kalorie
6.9 gBiałko
20.1 gWęglowodany
7.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 250 g bobu, świeżego mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 60 – 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 200 g pomidorów dojrzałych, obranych ze skóry, przekrojonych na pół
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki bazylii, suszonej
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ryż do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli, nałożyć przystawkę Varoma, odważyć do niej bób, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, bób odstawić do ostudzenia, po całkowitym ostudzeniu obrać ze skórki. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i paprykę, rozdrobić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać cukinię i pomidory, rozdrobnić4 s/obr. 4.
  5. Dodać przecier pomidorowy, bazylię, oregano, tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę soli, gotować5 min/100°C//obr. . Dodać ugotowany bób, gotować ponownie5 min/100°C//obr. . Ratatouille z bobem podawać na ciepło z ryżem.
Przewijanie do góry