Ratatouille z bobem
154.5 kcal /
646.4 kJKalorie
646.4 kJKalorie
6.9 gBiałko
20.1 gWęglowodany
7.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 250 g bobu, świeżego mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 60 – 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 25 g oliwy z oliwek
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 200 g pomidorów dojrzałych, obranych ze skóry, przekrojonych na pół
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki bazylii, suszonej
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ryż do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli, nałożyć przystawkę Varoma, odważyć do niej bób, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, bób odstawić do ostudzenia, po całkowitym ostudzeniu obrać ze skórki. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i paprykę, rozdrobić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać cukinię i pomidory, rozdrobnić4 s/obr. 4.
- Dodać przecier pomidorowy, bazylię, oregano, tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę soli, gotować5 min/100°C//obr. . Dodać ugotowany bób, gotować ponownie5 min/100°C//obr. . Ratatouille z bobem podawać na ciepło z ryżem.