Ramen z klopsikami z indyka
352 kcal /
1474 kJKalorie
1474 kJKalorie
25.2 gBiałko
41.2 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Klopsiki z indyka: 1
- ząbek czosnku
- 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 5 – 6 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 g mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Bulion: oliwa z oliwek do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma
- 250 g schabu wieprzowego z kością, pokrojonego na kawałki
- 1 noga z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 200-220g), podzielona na 2 części (udko i podudzie)
- 5 – 6 grzybów shiitake, suszonych
- 5 – 6 grzybów mun, suszonych
- 20 g wodorostów kombu
- 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 20 – 25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
- 2 łyżki płatków bonito, suszonych
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 1500 – 1700 g wody
- 1 – 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 40 – 60 ggroszku cukrowego
- 80 – 100 g czerwonej papryki pokrojonej w 4-5 mm paski
- Dodatki: azjatycki cienki makaron np. makaron Ramen, ugotowany, do podania
- 3 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół (patrz wskazówka)
- 1 czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 1-2 mm plastry
- cebula dymka tylko zielona część, drobno posiekana
- 3 – 4 łyżeczki ziaren sezamu, białego
- 3 – 4 łyżki orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mięso, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 6. Mięsną masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Dolną część przystawki Varoma natłuścić oliwą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego schab, dodać nogę z kurczaka, grzyby shiitake, wodorosty kombu, cebulę, imbir, płatki bonito, ziarna pieprzu, sól, wodę, sos rybny i sos sojowy, gotować30 min/100°C/obr. 1, następnie gotować kolejne60 min/95°C/obr. 1. W tym czasie z przygotowanej wcześniej masy mięsnej uformować małe klopsiki (Ø 2-3 cm) i ułożyć je dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy, odważyć na wkład Varomy groszek cukrowy i paprykę, gotować30 min/100°C/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka usunąć.
- Do misek nakładać dodatki: ugotowane klopsiki, ugotowany groszek cukrowy i paprykę, makaron, jajka, chili, dymkę, sezam i orzechy nerkowca. Każdą porcję zalać przygotowanym bulionem.
- Ramen z klopsikami z indyka podawać bezpośrednio po przygotowaniu.