Ramen z klopsikami z indyka

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
352 kcal /
1474 kJ
Kalorie
25.2 gBiałko
41.2 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Klopsiki z indyka: 1
  • ząbek czosnku
  • 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 – 6 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 250 g mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Bulion: oliwa z oliwek do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma
  • 250 g schabu wieprzowego z kością, pokrojonego na kawałki
  • 1 noga z kurczaka, ze skórą i kością (ok. 200-220g), podzielona na 2 części (udko i podudzie)
  • 5 – 6 grzybów shiitake, suszonych
  • 5 – 6 grzybów mun, suszonych
  • 20 g wodorostów kombu
  • 100 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 20 – 25 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki płatków bonito, suszonych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1500 – 1700 g wody
  • 1 – 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 40 – 60 ggroszku cukrowego
  • 80 – 100 g czerwonej papryki pokrojonej w 4-5 mm paski
  • Dodatki: azjatycki cienki makaron np. makaron Ramen, ugotowany, do podania
  • 3 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół (patrz wskazówka)
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 1-2 mm plastry
  • cebula dymka tylko zielona część, drobno posiekana
  • 3 – 4 łyżeczki ziaren sezamu, białego
  • 3 – 4 łyżki orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  2. Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mięso, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 6. Mięsną masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Dolną część przystawki Varoma natłuścić oliwą, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego schab, dodać nogę z kurczaka, grzyby shiitake, wodorosty kombu, cebulę, imbir, płatki bonito, ziarna pieprzu, sól, wodę, sos rybny i sos sojowy, gotować30 min/100°C/obr. 1, następnie gotować kolejne60 min/95°C/obr. 1. W tym czasie z przygotowanej wcześniej masy mięsnej uformować małe klopsiki (Ø 2-3 cm) i ułożyć je dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  6. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy, odważyć na wkład Varomy groszek cukrowy i paprykę, gotować30 min/100°C/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka usunąć.
  7. Do misek nakładać dodatki: ugotowane klopsiki, ugotowany groszek cukrowy i paprykę, makaron, jajka, chili, dymkę, sezam i orzechy nerkowca. Każdą porcję zalać przygotowanym bulionem.
  8. Ramen z klopsikami z indyka podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry