
Ragout z soczewicą i burakami
234 kcal /
984 kJKalorie
984 kJKalorie
12.4 gBiałko
33 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g zielonej soczewicy, suszonej
- wrząca woda do namoczenia soczewicy
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 400 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 – 3 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 20 g sosu sojowego jasnego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej soczewicę, zalać wrzącą wodą, odstawić do namoczenia na 40 min. Po tym czasie soczewicę przecedzić przez koszyczek, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z soczewicą, gotować20 min/100°C/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć korzeń pietruszki i buraki, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Składniki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć imbir i cebulę, dodać kmin rzymski i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pieczarki i sos sojowy, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pozostałą 1 łyżeczkę soli, pieprz, koncentrat pomidorowy, przyprawę uniwersalną i pozostałe 400 g wody, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wcześniej ugotowaną soczewicę, gotować5 min/98°C//obr. 2. Ragout z soczewicą i burakami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.