Ragout z jagnięciny

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
513.8 kcal /
2151 kJ
Kalorie
23.8 gBiałko
15.3 gWęglowodany
38.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 500 g mięsa z łopatki jagnięcej pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 4 – 5 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
  • 150 g wody
  • 100 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej mielonej
  • ¾
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 200 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 200 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
  • 200 g czerwonej papryki pokrojonej w paski o wymiarach 5 x 1,5 cm
  • 45 g koncentratu pomidorowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać jagnięcinę, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać rozmaryn, tymianek, wodę, czerwone wino, koncentrat bulionu mięsnego, sól, paprykę mieloną, kmin rzymski, pieprz i pieprz cayenne, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać marchewkę i seler, gotować18 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać czerwoną paprykę i koncentrat pomidorowy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C//obr. 1. Ragout z jagnięciny podawać z ziemniakami, ryżem, kuskusem lub makaronem.
Przewijanie do góry