
Ragout z jagnięciny
513.8 kcal /
2151 kJKalorie
2151 kJKalorie
23.8 gBiałko
15.3 gWęglowodany
38.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 40 g oleju rzepakowego
- 500 g mięsa z łopatki jagnięcej pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 4 – 5 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
- 150 g wody
- 100 g czerwonego wina, wytrawnego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej mielonej
- ¾
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 200 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 200 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
- 200 g czerwonej papryki pokrojonej w paski o wymiarach 5 x 1,5 cm
- 45 g koncentratu pomidorowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać jagnięcinę, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozmaryn, tymianek, wodę, czerwone wino, koncentrat bulionu mięsnego, sól, paprykę mieloną, kmin rzymski, pieprz i pieprz cayenne, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać marchewkę i seler, gotować18 min/100°C//obr. 1.
- Dodać czerwoną paprykę i koncentrat pomidorowy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C//obr. 1. Ragout z jagnięciny podawać z ziemniakami, ryżem, kuskusem lub makaronem.