Rabarbarowe ślimaczki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
235.9 kcal /
987 kJ
Kalorie
4.8 gBiałko
36.7 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 125
  • g mleka w temp. pokojowej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży pokruszonych
  • 50 g cukru
  • 310 g mąki pszennej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • Nadzienie z rabarbaru: 40
  • g migdałów, ze skórką
  • 250 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 2 szczypty cynamonu, mielonego
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • Lukier: 50
  • g cukru pudru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól, żółtko i masło, wyrobić Ciasto /4 min. W tym czasie miskę i tortownicę (Ø 26-28 cm) lub okrągłą formę kamionkową „Anna” (patrz wskazówka) natłuścić masłem, odstawić. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 min.
  2. Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć rabarbar, rozdrobnić5-7 s/obr. 6. Przełożyć do koszyczka, odcisnąć nadmiar płynu.
  4. Do naczynia miksującego włożyć odsączony rabarbar, rozdrobnione migdały i masło, dodać cukier, cynamon i skrobię, wymieszać10 s/obr. 3.
  5. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować wyrośnięte ciasto na kształt prostokąta (ok. 30 x 40 cm), następnie na ciasto przełożyć masę rabarbarową i rozsmarować ją za pomocą kopystki, zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu w roladę, pokroić na 12 równych kawałków i ułożyć w przygotowanej wcześniej formie rozcięciami ku górze. Przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  6. Piec 25-30 min (180°C) lub do czasu, aż ślimaczki nabiorą złotobrązowego koloru. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny, wymieszać20 s/obr. 2. Ciepłe ślimaczki posmarować lukrem za pomocą pędzelka, odstawić do ostudzenia na kratkę. Rabarbarowe ślimaczki podawać po ostudzeniu jako słodką przekąskę.
Przewijanie do góry