Quiche z resztkami sera i wędlin
2322 kcal /
9715 kJKalorie
9715 kJKalorie
113.8 gBiałko
127.9 gWęglowodany
154.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 75
- g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
- ½
- łyżeczki soli
- 50 g wody
- Nadzienie: 100
- g sera żółtego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 150 g wędliny pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 4 jajka
- 150 g mleka
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę i sól, dodać masło i wodę, wymieszać20 s/obr. 4. Mieszać kolejne10 s//obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować i wyłożyć przygotowaną wcześniej formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser i wędlinę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć na przygotowany spód, równomiernie rozłożyć, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, pieprz i sól, wymieszać30 s/obr. 4. Przelać na ser i wędlinę, w razie potrzeby wyrównać kopystką. Piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż quiche stanie się złotobrązowy. Wyjąć z piekarnika, odstawić do lekkiego ostudzenia. Pokroić na kawałki, podawać na ciepło lub po ostudzeniu.