Quiche z brokułami i kalafiorem
352 kcal /
1470 kJKalorie
1470 kJKalorie
14.2 gBiałko
21.8 gWęglowodany
23 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód z kruchego ciasta: 200
- g mąki pszennej
- 100 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki
- 40 g wody
- ¾
- łyżeczki soli
- Nadzienie: 100
- g seragouda pokrojonego na kawałki
- 400 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 100 g różyczek brokułu
- 150 g różyczek kalafiora
- 2 jajka
- 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g migdałów, w płatkach
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, wodę i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Aby ciasto odeszło od noży, mieszać kolejne10 s//obr. 2. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20-25 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić30 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu.
- Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego różyczki kalafiora, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
- W tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wylepić nim dno i boki prostokątnej formy na tartę (35 x 11 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą), aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić.
- Ciasto piec kolejne 10 min (200°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Zmniejszyć temp. piekarnika do 180°C.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać rozdrobniony wcześniej ser, pozostałe ½ łyżeczki soli, dodać jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową i pieprz, wymieszać20 s/obr. 2.
- Ugotowane na parze różyczki brokułu i kalafiora ułożyć na podpieczonym spodzie, zalać masą śmietanowo-jajeczną, piec 30 min (180°C).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały. Posypać migdałami quiche i piec kolejne 5 min (180°C) lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru migdałów.
- Quiche z brokułami i kalafiorem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.