Quiche z brokułami i kalafiorem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
352 kcal /
1470 kJ
Kalorie
14.2 gBiałko
21.8 gWęglowodany
23 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód z kruchego ciasta: 200
  • g mąki pszennej
  • 100 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g wody
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie: 100
  • g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 400 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 100 g różyczek brokułu
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 2 jajka
  • 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g migdałów, w płatkach

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, wodę i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Aby ciasto odeszło od noży, mieszać kolejne10 s//obr. 2. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 20-25 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić30 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu.
  5. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego różyczki kalafiora, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
  6. W tym czasie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wylepić nim dno i boki prostokątnej formy na tartę (35 x 11 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą), aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić.
  7. Ciasto piec kolejne 10 min (200°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Zmniejszyć temp. piekarnika do 180°C.
  8. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  9. Do naczynia miksującego wsypać rozdrobniony wcześniej ser, pozostałe ½ łyżeczki soli, dodać jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową i pieprz, wymieszać20 s/obr. 2.
  10. Ugotowane na parze różyczki brokułu i kalafiora ułożyć na podpieczonym spodzie, zalać masą śmietanowo-jajeczną, piec 30 min (180°C).
  11. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały. Posypać migdałami quiche i piec kolejne 5 min (180°C) lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru migdałów.
  12. Quiche z brokułami i kalafiorem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.
Przewijanie do góry