Quiche z tofu i szpinakiem

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
353 kcal /
1480 kJ
Kalorie
11 gBiałko
29 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 250
  • g mąki pszennej
  • 120 g margaryny wegańskiej, pokrojonej na kawałki
  • 60 g wody zimnej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie: 30
  • g mąki sojowej
  • 60 g wody ciepłej
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 400 g tofu, miękkiego odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 10 g płatków drożdżowych
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 2 łyżki bułki tartej wegańskiej
  • 10 pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 3 łyżki migdałów, w płatkach

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać margarynę, wodę i sól, wymieszać15 s/obr. 5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. W tym czasie przygotować nadzienie.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę sojową i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać mąkę sojową wymieszaną z wodą, tofu, oliwę, płatki drożdżowe, skrobię kukurydzianą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać20 s/obr. 4.
  5. Dodać szpinak, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, wymieszać20 s//obr. 3
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
  7. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 26 cm). Ponakłuwać widelcem, oprószyć bułką tartą, następnie wyłożyć nadzienie, powierzchnię wyrównać kopystką. Na wierzchu nadzienie ułożyć pomidory i posypać płatkami migdałów. Piec 45-50 min (190°C). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia na ok. 10 min. Quiche podawać na ciepło lub na zimno.
Przewijanie do góry