Quiche z tofu i szpinakiem
353 kcal /
1480 kJKalorie
1480 kJKalorie
11 gBiałko
29 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 250
- g mąki pszennej
- 120 g margaryny wegańskiej, pokrojonej na kawałki
- 60 g wody zimnej
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie: 30
- g mąki sojowej
- 60 g wody ciepłej
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 400 g tofu, miękkiego odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g płatków drożdżowych
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 2 łyżki bułki tartej wegańskiej
- 10 pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 3 łyżki migdałów, w płatkach
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać margarynę, wodę i sól, wymieszać15 s/obr. 5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. W tym czasie przygotować nadzienie.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę sojową i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę sojową wymieszaną z wodą, tofu, oliwę, płatki drożdżowe, skrobię kukurydzianą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać szpinak, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, wymieszać20 s//obr. 3
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 26 cm). Ponakłuwać widelcem, oprószyć bułką tartą, następnie wyłożyć nadzienie, powierzchnię wyrównać kopystką. Na wierzchu nadzienie ułożyć pomidory i posypać płatkami migdałów. Piec 45-50 min (190°C). Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia na ok. 10 min. Quiche podawać na ciepło lub na zimno.