Quiche z pieczarkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
382 kcal /
1598 kJ
Kalorie
12.7 gBiałko
27.1 gWęglowodany
25.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 250
  • g mąki pszennej
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • Farsz: 200
  • g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 15 g oliwy z oliwek
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 szczypty oregano, suszonego
  • 3 szczypty tymianku, suszonego
  • 3 szczypty bazylii, suszonej
  • 20 g migdałów, blanszowanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 150 g pieczarek przekrojonych na pół
  • ¼
  • łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • mąka pszenna dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • Sos: 200
  • g śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 jajka
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki rozmarynu, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i jajko, wymieszać40 s/obr. 4. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. W tym czasie przygotować farsz.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pierś kurczaka, dodać 5 g oliwy, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, oregano, tymianek i bazylię, składniki wymieszać, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do miski z piersią kurczaka, całość wymieszać, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać rozmaryn, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i 10 g oliwy, włożyć koszyczek i umieścić w nim zamarynowaną pierś kurczaka, gotować na parze bez założonej miarki10 min/Varoma//obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  9. Wyjąć ciasto z lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 26 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 min (180°C).
  10. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać jajka, gałkę muszkatołową, sól i rozmaryn, wymieszać5 s/obr. 4.
  11. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić. Na powierzchni tarty ułożyć wcześniej ugotowane warzywa i pieczarki, wylać sos i następnie ułożyć równomiernie kawałki piersi kurczaka. Całość posypać rozdrobnionymi migdałami. Piec 30 min (180°C).
  12. Quiche z pieczarkami podawać na ciepło.
Przewijanie do góry