Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym
498 kcal /
2086 kJKalorie
2086 kJKalorie
8 gBiałko
44 gWęglowodany
31 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g liści czosnku niedźwiedziego, świeżych pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 250 g mleka
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 100 g śmietany dowolnej
- 1 łyżeczkę słodkiej musztardy
- 1 łyżeczkę musztardy pikantnej, np. francuskiej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek niedźwiedzi, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać mleko, 40 g masła i sól, gotować25-30 min/98°C/obr. .
- Dodać rozdrobniony czosnek niedźwiedzi, gałkę muszkatołową i śmietanę, wymieszać30 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Doprawić do smaku, przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby purée nie ostygło. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 60 g masła, słodką musztardę i pikantną musztardę, podgrzewać2 min/60°C/obr. 1. Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim podawać polane masłem musztardowym jako dodatek do dań głównych.
