Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
498 kcal /
2086 kJ
Kalorie
8 gBiałko
44 gWęglowodany
31 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g liści czosnku niedźwiedziego, świeżych pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 250 g mleka
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 100 g śmietany dowolnej
  • 1 łyżeczkę słodkiej musztardy
  • 1 łyżeczkę musztardy pikantnej, np. francuskiej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek niedźwiedzi, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać mleko, 40 g masła i sól, gotować25-30 min/98°C/obr. .
  3. Dodać rozdrobniony czosnek niedźwiedzi, gałkę muszkatołową i śmietanę, wymieszać30 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Doprawić do smaku, przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce, aby purée nie ostygło. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 60 g masła, słodką musztardę i pikantną musztardę, podgrzewać2 min/60°C/obr. 1. Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim podawać polane masłem musztardowym jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry