Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku
360.6 kcal /
1508.6 kJKalorie
1508.6 kJKalorie
5 gBiałko
39.2 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 główka czosnku w łupinie
- 1 łyżka soli plus dodatkowa ilość do posypania czosnku
- pieprz czarny, mielony do posypania czosnku
- 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania czosnku
- 500 g wody
- 800 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
- 1 gałązkę rozmarynu, świeżego
- 1 czubatą łyżeczkę rozmarynu, suszonego
- 80 – 90 g masła pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Odciąć twardy spód główki czosnku tak, aby widoczne były wszystkie ząbki. Czosnek ułożyć na folii aluminiowej, posypać solą, pieprzem i skropić oliwą, zawinąć w folię. Piec 40 – 50 min (200°C) lub do czasu, aż czosnek zmięknie. Odstawić do ostudzenia.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać oliwę, włożyć gałązkę rozmarynu, dusić2 min/120°C/obr. 1. W tym czasie ostudzony czosnek wycisnąć z łupin, odstawić. Rozmaryn wyjąć z naczynia miksującego i wyrzucić.
- Dodać ugotowane ziemniaki, upieczony czosnek, sól i masło, zmiksować30 s/obr. 4. Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku podawać na gorąco jako dodatek do głównych dań.
