Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
360.6 kcal /
1508.6 kJ
Kalorie
5 gBiałko
39.2 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 główka czosnku w łupinie
  • 1 łyżka soli plus dodatkowa ilość do posypania czosnku
  • pieprz czarny, mielony do posypania czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania czosnku
  • 500 g wody
  • 800 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki
  • 1 gałązkę rozmarynu, świeżego
  • 1 czubatą łyżeczkę rozmarynu, suszonego
  • 80 – 90 g masła pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  2. Odciąć twardy spód główki czosnku tak, aby widoczne były wszystkie ząbki. Czosnek ułożyć na folii aluminiowej, posypać solą, pieprzem i skropić oliwą, zawinąć w folię. Piec 40 – 50 min (200°C) lub do czasu, aż czosnek zmięknie. Odstawić do ostudzenia.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać oliwę, włożyć gałązkę rozmarynu, dusić2 min/120°C/obr. 1. W tym czasie ostudzony czosnek wycisnąć z łupin, odstawić. Rozmaryn wyjąć z naczynia miksującego i wyrzucić.
  5. Dodać ugotowane ziemniaki, upieczony czosnek, sól i masło, zmiksować30 s/obr. 4. Purée z ziemniaków i pieczonego czosnku podawać na gorąco jako dodatek do głównych dań.
Przewijanie do góry