Quiche ze szparagami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
438 kcal /
1831 kJ
Kalorie
18 gBiałko
20 gWęglowodany
32 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g masła miękkiego, w kawałkach, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 400 g zielonych szparagów przekrojonych na pół, dolne części obrane
  • 8 – 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (ok. 100g)
  • 2 jajka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, masło, wlać wodę i sól, wyrobić Ciasto /1 min.
  3. Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty (Ø 26 cm), wyrównać powierzchnię i utworzyć ok. 2 cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego szparagi, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłożyć połowę rozdrobnionego sera. Zawijać po 2 szparagi w plaster szynki, układać na cieście. Całość posypać resztą sera, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać śmietanę i jajka, dodać sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Masą polać ciasto. Piec 35-40 min (180°C). Quiche ze szparagami podawać na ciepło.
Przewijanie do góry