Quiche ze szparagami
438 kcal /
1831 kJKalorie
1831 kJKalorie
18 gBiałko
20 gWęglowodany
32 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g masła miękkiego, w kawałkach, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 400 g zielonych szparagów przekrojonych na pół, dolne części obrane
- 8 – 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (ok. 100g)
- 2 jajka
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, masło, wlać wodę i sól, wyrobić Ciasto /1 min.
- Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty (Ø 26 cm), wyrównać powierzchnię i utworzyć ok. 2 cm brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego szparagi, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłożyć połowę rozdrobnionego sera. Zawijać po 2 szparagi w plaster szynki, układać na cieście. Całość posypać resztą sera, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę i jajka, dodać sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Masą polać ciasto. Piec 35-40 min (180°C). Quiche ze szparagami podawać na ciepło.