
Purée ziemniaczane z maślanką
285.1 kcal /
1193 kJKalorie
1193 kJKalorie
5.4 gBiałko
40.8 gWęglowodany
11.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 900 g ziemniaków mączystych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 140 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
- 140 g wody
- 80 g maślanki
- 60 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do podania
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- szałwia, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać bulion, gotować18-20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać maślankę, masło, sól i pieprz, przemieszać kopystką, zmiksować15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne5 s/obr. 7. Purée ziemniaczane z maślanką podawać z dodatkiem masła, udekorowane szałwią.