Pyry z gzikiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
329.7 kcal /
1379.5 kJ
Kalorie
18.8 gBiałko
41.2 gWęglowodany
10.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g cebuli przekrojonej na pół
  • 500 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli plus 4 łyżki dogotowania
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
  • (opcjonalnie)
  • 500 g wody
  • 800 g ziemniaków nieobranych, małych (ok. 3-4 cm dł.)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać twaróg, śmietanę, ½ łyżeczki soli, pieprz i szczypiorek, wymieszać15 s/obr. 4. Gzik przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 4 łyżki soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ziemniaki przekroić na pół, podawać z dodatkiem gzika. Pyry z gzikiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry