Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
534.2 kcal /
2236.8 kJ
Kalorie
15.2 gBiałko
34.5 gWęglowodany
40.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 250
  • g mąki orkiszowej razowej Melvit, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko rozm. M
  • 1 ½
  • łyżeczki czarnuszki Melvit
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie: 150
  • g oscypka pokrojonego w 3-4 mm plastry
  • 1000 g wody
  • 500 g czerwonych buraków pokrojonych w 5 mm plastry
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 4 jajka rozm. M
  • 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście
  • ¾ – 1
  • łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
  • pieprz czarny, świeżo mielony
  • czerwone porzeczki, świeże ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, jajko, czarnuszkę i sól, wymieszać20 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 26 cm, patrz wskazówka), odstawić do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej oscypek, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego buraki, upewniając się, że otwór w pokrywie naczynia miksującego nie jest zablokowany przez zawartość koszyczka, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. W tym czasie schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  5. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Na podpieczonym spodzie ułożyć naprzemiennie plastry ugotowanego buraka i odważonego oscypka, formę ustawić na blasze do pieczenia (patrz wskazówka), odstawić.
  6. Obniżyć temp. piekarnika do 180°C.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać śmietanę, jajka, tymianek i sól, wymieszać5 s/obr. 4. Masę ostrożnie przelać na ułożone plastry buraka i oscypka, poruszyć ostrożnie formą, aby usunąć pęcherzyki powietrza spomiędzy plastrów buraka i oscypka.
  9. Piec 35-40 min (180°C) lub do momentu, aż masa się zetnie i nabierze złotobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić w formie na kratkę do studzenia na ok. 15 min.
  10. Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką podawać na ciepło lub zimno, oprószony pieprzem i udekorowany porzeczkami.
Przewijanie do góry