
Purée z ziemniaków, batatów i pietruszki
174.3 kcal /
729.8 kJKalorie
729.8 kJKalorie
4.2 gBiałko
24.3 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
- 250 g batatów pokrojonych na 3 cm kawałki
- 250 g korzenia pietruszki pokrojonego na 3 cm kawałki
- 250 g mleka
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, bataty i pietruszkę, dodać mleko i sól, gotować30-35 min/98°C//obr. 1.
- Dodać masło, czosnek, pieprz i tymianek, zmiksować25-30 s/obr. 4. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dań głównych.