
Purée z warzyw i soczewicy (dla dzieci)
64 kcal /
268 kJKalorie
268 kJKalorie
3 gBiałko
12.4 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 60 g batatów obranych, pokrojonych na kawałki
- 40 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 10 g oliwy z oliwek
- 200 g wody
- 200 g bulionu drobiowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i batata, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać soczewicę, oliwę i wodę, gotować25 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 6.
- Purée z warzyw i soczewicy podawać po ostudzeniu lub podzielić na porcje i zamrozić.