
Purée dyniowe z ziemniakami i pomarańczą
117.2 kcal /
490.9 kJKalorie
490.9 kJKalorie
4 gBiałko
30.2 gWęglowodany
0.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 pomarańcza ekologiczna
- 300 g wody
- 200 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w kostkę
- 700 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Z pomarańczy zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej dynię, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę otartą wcześniej z pomarańczy, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, ugotowane na parze warzywa, sól i pieprz, rozdrobnić30 s/obr. 4.
- Purée dyniowe z ziemniakami i pomarańczą podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jako dodatek do ryb lub mięsa.