Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1205 kcal /
5041.6 kJ
Kalorie
36.3 gBiałko
101.5 gWęglowodany
74.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Przygotowanie śliwek: 600
  • g śliwek
  • Zapiekanka z ziemniaków i dyni: masło do natłuszczenia, plus opcjonalnie 4-5 cienkich plastrów do obłożenia zapiekanki
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w 2 mm plastry
  • 300 g miąższu dyni Hokkaido pokrojonej w 2 mm plastry, a następnie na 4-5 cm kawałki (patrz wariant)
  • 100 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 80 g mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • Pulpety z sosem śmietanowym: ½
  • pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka pszenna, np. kajzerka, lekko czerstwa, pokrojona na kawałki
  • 160 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • woda do zwilżenia dłoni
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 300 g bulionu wołowego, płynnego (patrz wskazówka)
  • Kruszonka do ciasta: 65
  • g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 65 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • ½
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • Ciasto ze śliwkami: 100
  • g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wykończenie: 60
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • cukier puder do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej śliwki. Każdą śliwkę naciąć, usunąć pestkę, następnie każdą połówkę przekroić na pół wzdłuż, nie rozcinając jej całkowicie tak, aby otrzymać 4 połączone ćwiartki, odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić natłuszczone naczynie do zapiekania, odważyć do niego ziemniaki i dynię. Plastry ziemniaków i dyni ułożyć naprzemiennie tak, aby nachodziły na siebie, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 6. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s/obr. 4. Powstałą zalewą równomiernie polać ziemniaki i dynię. Wierzch posypać rozdrobnionym serem i obłożyć plastrami masła. Piec 30-35 min (200°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bułkę, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  9. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 80 g cebuli i pieczarki, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać rozdrobnioną bułkę z natką pietruszki i czosnkiem, mięso mielone, musztardę, jajka, sól i pieprz, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Przełożyć do innego naczynia. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować 30 okrągłych pulpetów i umieścić je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  11. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 80 g cebuli i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  12. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bulion. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  13. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masę marcepanową i masło, dodać mąkę, cukier, cynamon i sól, rozdrobnić4 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  14. Prostokątną formę (30 x 20 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  15. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 3.5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadzić kopystką, tworząc cienką warstwę. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej śliwki, układając je skórką do dołu. Całość posypać przygotowaną kruszonką, odstawić.
  16. Gdy czas pieczenia zapiekanki dobiegnie końca, wyjąć zapiekankę z piekarnika, odstawić na ok. 10 min do lekkiego stężenia. W tym czasie obniżyć temp. piekarnika do 180°C. Ciasto ze śliwkami piec 50-60 min (180°C). W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix.
  17. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, mąkę i musztardę, wymieszać5 s/obr. 5. Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować3 min/98°C/obr. 3. Pulpety podawać z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni jako danie główne. Ciasto śliwkowe podawać oprószone cukrem pudrem jako deser.
Przewijanie do góry