Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1205 kcal /
5041.6 kJKalorie
5041.6 kJKalorie
36.3 gBiałko
101.5 gWęglowodany
74.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Przygotowanie śliwek: 600
- g śliwek
- Zapiekanka z ziemniaków i dyni: masło do natłuszczenia, plus opcjonalnie 4-5 cienkich plastrów do obłożenia zapiekanki
- 500 g ziemniaków pokrojonych w 2 mm plastry
- 300 g miąższu dyni Hokkaido pokrojonej w 2 mm plastry, a następnie na 4-5 cm kawałki (patrz wariant)
- 100 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 100 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g mleka
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- Pulpety z sosem śmietanowym: ½
- pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 1 bułka pszenna, np. kajzerka, lekko czerstwa, pokrojona na kawałki
- 160 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g pieczarek przekrojonych na pół
- 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 1 łyżka musztardy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- woda do zwilżenia dłoni
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 300 g bulionu wołowego, płynnego (patrz wskazówka)
- Kruszonka do ciasta: 65
- g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 65 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
- Ciasto ze śliwkami: 100
- g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- Wykończenie: 60
- g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 25 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka musztardy
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej śliwki. Każdą śliwkę naciąć, usunąć pestkę, następnie każdą połówkę przekroić na pół wzdłuż, nie rozcinając jej całkowicie tak, aby otrzymać 4 połączone ćwiartki, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem.
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić natłuszczone naczynie do zapiekania, odważyć do niego ziemniaki i dynię. Plastry ziemniaków i dyni ułożyć naprzemiennie tak, aby nachodziły na siebie, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 6. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s/obr. 4. Powstałą zalewą równomiernie polać ziemniaki i dynię. Wierzch posypać rozdrobnionym serem i obłożyć plastrami masła. Piec 30-35 min (200°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bułkę, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 80 g cebuli i pieczarki, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać rozdrobnioną bułkę z natką pietruszki i czosnkiem, mięso mielone, musztardę, jajka, sól i pieprz, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Przełożyć do innego naczynia. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować 30 okrągłych pulpetów i umieścić je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 80 g cebuli i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bulion. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masę marcepanową i masło, dodać mąkę, cukier, cynamon i sól, rozdrobnić4 s/obr. 6. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Prostokątną formę (30 x 20 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 3.5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadzić kopystką, tworząc cienką warstwę. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej śliwki, układając je skórką do dołu. Całość posypać przygotowaną kruszonką, odstawić.
- Gdy czas pieczenia zapiekanki dobiegnie końca, wyjąć zapiekankę z piekarnika, odstawić na ok. 10 min do lekkiego stężenia. W tym czasie obniżyć temp. piekarnika do 180°C. Ciasto ze śliwkami piec 50-60 min (180°C). W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, mąkę i musztardę, wymieszać5 s/obr. 5. Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, gotować3 min/98°C/obr. 3. Pulpety podawać z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni jako danie główne. Ciasto śliwkowe podawać oprószone cukrem pudrem jako deser.
