
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
743.8 kcal /
3114 kJKalorie
3114 kJKalorie
29.5 gBiałko
111.3 gWęglowodany
24.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1300 g wody
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
- 160 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 2 – 2 ¼
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 300 g makaronu, suchego, typu penne z pszenicy durum pełnoziarnistego
- olej rzepakowy ilość do smażenia
- bazylia, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Rozdrobnioną natkę pietruszki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego soczewicę, zamiast miarki nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować15 min/100°C/obr. 4. Zdjąć dolną część przystawki Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Soczewicę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 80 g cebuli i 2-3 ząbki czosnku, dodać 10 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowaną na parze soczewicę, rozdrobnioną natkę pietruszki, bułkę tartą, majeranek, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu (patrz wskazówka), wymieszać20 s/obr. 4. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 80 g cebuli i 1 ząbek czosnku, dodać pozostałe 20 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, wodę, pozostałą 1-1¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i oregano, gotować10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie z masy z soczewicy zwilżonymi wodą dłońmi uformować 20 pulpetów (Ø 3 cm), odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. W tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzać olej. Pulpety smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone pulpety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pulpety z soczewicy podawać z makaronem bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane listkami bazylii, posypane rozdrobnionym parmezanem (patrz wskazówka).