
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
613 kcal /
641 kJKalorie
641 kJKalorie
21 gBiałko
47 gWęglowodany
38 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia wkładu Varomy
- 250 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 120 g kiełbasy wieprzowej, surowej np. białej salsiccii, obranej z jelita, pokrojonej na kawałki
- 50 g otrębów pszennych
- 580 g wody
- 5 – 10 liści szałwii, świeżych
- ½
- łyżeczki szałwii, suszonej, otartej
- ½
- łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 5 owoców jałowca
- 120 – 150 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 700 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 600 g kapusty kiszonej odciśniętej z soku, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki sosu Worcestershire
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie wkład Varomy natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać wieprzowinę, kiełbasę, otręby, 100 g wody, szałwię, koper włoski, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Masa powinna mieć luźną konsystencję. Przełożyć do innego naczynia. Z przygotowanej masy formować okrągłe pulpety (Ø 3-4 cm), układać na przygotowanym wcześniej wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 480 g wody, dodać koncentrat bulionu mięsnego, jałowiec i jabłka. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej kapustę kiszoną, włożyć wkład Varomy z pulpetami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki.
- Do naczynia miksującego włożyć 2-3 kawałki ugotowanego ziemniaka, dodać musztardę, ketchup, śmietanę i sos Worcestershire, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą podawać z ziemniakami, polane sosem jałowcowym.