Pulpety z jajkami przepiórczymi w sosie pieczarkowym
622.5 kcal /
2604.6 kJKalorie
2604.6 kJKalorie
31.2 gBiałko
14.7 gWęglowodany
48.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g wody
- 16 przepiórczych jajek
- 140 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma
- 500 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 300 g pieczarek
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- koperek, świeży tylko liście, posiekany, ilość do podania
- ziemniaki ugotowane, ilość do podania
- ryż ugotowany, ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 400 g wody. Włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka schłodzić pod zimną wodą, obrać, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 70 g cebuli i czosnek, dodać 15 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie lekko natłuścić dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mięso, jajko, bułkę tartą, sól i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Nabrać łyżkę mięsnej masy, spłaszczyć w dłoniach, na środku ułożyć ugotowane przepiórcze jajko, uformować pulpecik. Czynność powtórzyć dla pozostałej części masy i pozostałych jajek. Pulpeciki układać w przygotowanej dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 70 g cebuli, dodać pozostałe 15 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pieczarki, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pozostałe 400 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze pulpety przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego śmietanę i skrobię, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę ze skrobią, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować4 min/100°C//obr. 2. Przelać do naczynia z pulpetami, posypać koperkiem. Pulpety z jajkami przepiórczymi podawać z sosem pieczarkowym bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.
