
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
612.8 kcal /
2565.4 kJKalorie
2565.4 kJKalorie
33 gBiałko
28.8 gWęglowodany
42 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 6 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 30 g bułki tartej
- 1 jajko
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 400 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 50 g migdałów, w słupkach
- oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia przystawki Varoma
- 50 g białego wina
- 600 g wody
- 1 szczypta nitek szafranu
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 goździki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 40 – 50 ggrzanek pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 40 – 50 g bułki tartej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 1 ząbek czosnku i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mięso mielone, bułkę tartą, jajko i 1 łyżeczkę soli, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pozostałe 5 ząbków czosnku i migdały, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, następnie z przygotowanej masy formować okrągłe pulpety (Ø 3-4 cm), układać w przygotowanej dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać wino, wodę, szafran, liść laurowy, goździki, pieprz i pozostałą ½ łyżeczki soli, nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Z naczynia miksującego ostrożnie wyjąć liść laurowy i goździki, wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać grzanki, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Pulpety podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polane sosem cebulowo-migdałowym.