Pulpety z indyka z warzywnym tagliatelle i sosem tzatziki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
350.2 kcal /
1466.4 kJ
Kalorie
25.2 gBiałko
30 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gałązek koperku, świeżego tylko liście
  • 350 g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 g jogurtugreckiego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g kalarepy pokrojonej na kawałki
  • 300 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 30 g bułki tartej
  • 10 – 20 g sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 500 g wody
  • 200 g czerwonych buraków
  • 300 – 400 g marchewki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  2. Dodać ogórek i sól, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i odstawić na ok. 5 min do odsączenia, następnie ogórki dokładnie odcisnąć w rękach.
  3. Do naczynia miksującego włożyć odsączone ogórki z czosnkiem i koperkiem, dodać jogurt grecki, oliwę i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać20 s//obr. 2.5. Sos tzatziki przełożyć do miski, odstawić do lodówki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć kalarepę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć indyka, rozdrobnić15 s/obr. 6.
  6. Dodać rozdrobnioną kalarepę, bułkę tartą, sos sojowy, jajka i pozostałe ½ łyżeczki pieprzu, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski.
  7. Wilgotnymi dłońmi formować pulpety (Ø 4 cm), układać na wkładzie Varomy, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej buraki i marchewki, odstawić. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić buraki na podłużne plastry. Plastry pokroić w paski o szerokości 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle. W ten sam sposób pokroić marchewkę.
  10. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, umieścić w nim tagliatelle z buraków. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej tagliatelle z marchewki. Włożyć wkład Varomy z pulpetami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
  11. Pulpety z indyka z warzywnym tagliatelle i sosem tzatziki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry