
Pulpety z indyka z warzywnym tagliatelle i sosem tzatziki
350.2 kcal /
1466.4 kJKalorie
1466.4 kJKalorie
25.2 gBiałko
30 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 5 gałązek koperku, świeżego tylko liście
- 350 g ogórka pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 350 g jogurtugreckiego
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g kalarepy pokrojonej na kawałki
- 300 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 3 cm kawałki
- 30 g bułki tartej
- 10 – 20 g sosu sojowego
- 2 jajka
- 500 g wody
- 200 g czerwonych buraków
- 300 – 400 g marchewki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać ogórek i sól, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka i odstawić na ok. 5 min do odsączenia, następnie ogórki dokładnie odcisnąć w rękach.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączone ogórki z czosnkiem i koperkiem, dodać jogurt grecki, oliwę i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać20 s//obr. 2.5. Sos tzatziki przełożyć do miski, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć kalarepę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć indyka, rozdrobnić15 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobnioną kalarepę, bułkę tartą, sos sojowy, jajka i pozostałe ½ łyżeczki pieprzu, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski.
- Wilgotnymi dłońmi formować pulpety (Ø 4 cm), układać na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej buraki i marchewki, odstawić. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić buraki na podłużne plastry. Plastry pokroić w paski o szerokości 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle. W ten sam sposób pokroić marchewkę.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, umieścić w nim tagliatelle z buraków. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej tagliatelle z marchewki. Włożyć wkład Varomy z pulpetami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
- Pulpety z indyka z warzywnym tagliatelle i sosem tzatziki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.