
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
458.8 kcal /
1921 kJKalorie
1921 kJKalorie
29.3 gBiałko
47.5 gWęglowodany
18.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety: 60
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 10 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 gałązek bazylii, świeżej tylko liście
- 30 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa z kurczaka, mielonego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 20 g bułki tartej
- 1 jajko
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Sos pomidorowy i gotowanie pulpetów: 200
- g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 15 liści bazylii, świeżych
- 30 g oliwy z oliwek
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczypty cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- Purée ziemniaczane: 1000
- g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
- 1 łyżeczka soli
- 350 g mleka
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso mielone, 40 g rozdrobnionego parmezanu z natką pietruszki, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć paprykę, cebulę, czosnek i bazylię, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć osłonę noża miksującegow urządzeniu Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć duszone warzywa i pomidory, dodać cukier, sól, pieprz i cynamon. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić8 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie z mięsnej masy uformować 25-30 pulpetów (ok. Ø 3 cm), dociskając masę.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać pulpety. Ustawić30 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować purée ziemniaczane.
- Założyć motylekw urządzeniu Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ziemniaki, dodać sól i mleko, gotować bez założonej miarki30-40 min/95°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło i gałkę muszkatołową, zmiksować30 s/obr. 3. Pulpety w sosie pomidorowym podawać z purée ziemniaczanym i pozostałym rozdrobnionym parmezanem z natką pietruszki bezpośrednio po przygotowaniu.