
Pulpety w sosie pomidorowym
435.7 kcal /
1822.9 kJKalorie
1822.9 kJKalorie
24.6 gBiałko
21.9 gWęglowodany
28.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety: olej ilość do natłuszczenia
- 40 g białego chleba świeżego czerstwego, pokrojonego na kawałki
- 80 g mleka
- 6 – 12 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 400 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 2 jajka
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Sos pomidorowy: 2
- ząbki czosnku
- 50 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 600 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej chleb i mleko, odstawić do namoczenia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Odcisnąć chleb z nadmiaru mleka, odstawić, mleko wylać.
- Do naczynia miksującego dodać odciśnięty chleb, mięso, jajka, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Dłońmi posmarowanymi olejem uformować nieduże pulpety (Ø 4 cm), ułożyć je w przygotowanej wcześniej przystawce Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Pulpety w sosie pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.