
Pulpety perłowe z ryżem
54 kcal /
225 kJKalorie
225 kJKalorie
3 gBiałko
6 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g białego kleistego ryżu
- 200 g ryżu do sushi
- woda do namoczenia ryżu
- 350 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego 5 cm kawałki (patrz warianty)
- 3 – 4 grzyby shiitake, świeże (ok. 50g)
- 10 ggrzybów shiitake, suszonych namoczonych (patrz wskazówka)
- 25 g marchewki
- 20 g kasztanów wodnych, świeżych bez skóry, pokrojonych w ćwiartki
- 20 g rzodkiewki pokrojonej w ćwiartki
- 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 20 g cebuli dymki pokrojonej w 2 cm kawałki
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 20 g sosu sojowego
- 600 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryż, zalać go wodą i odstawić do namoczenia na 1 godz. Na pokrywę naczynia miksującego postawić talerz, odważyć boczek, a następnie włożyć do zamrażalnika.
- Do naczynia miksującego włożyć lekko zmrożony boczek, rozdrobnić25 s/obr. 6.
- Dodać grzyby shiitake, marchewkę, kasztany wodne, imbir, cebulę dymkę, biały pieprz, sól, cukier, skrobię kukurydzianą i sos sojowy, wymieszać10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Wyrabiać Ciasto /1 min. Masę przełożyć na talerz. Za pomocą kopystki podzielić ją na 4 równe części, a następnie z każdej z nich uformować 8 małych kulek (Ø ok. 3 cm). Przecedzić namoczony ryż przez koszyczek, a następnie obtoczyć kulki w ryżu. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 14 kulek, włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim 18 kulek, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Podawać na gorąco.