Puszyste ciasto pomarańczowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
186.5 kcal /
780.4 kJ
Kalorie
4.3 gBiałko
18.3 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto pomarańczowe: 1
  • pomarańcza (ok. 200g), ekologiczna
  • 4 jajka
  • 40 g cukru
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej skrobi kukurydzianej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 25 g oleju
  • Krem pomarańczowy (orange curd): 1
  • jajko
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 40 g cukru
  • Serwowanie: 1
  • łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Z pomarańczy okroić skórkę, bez białych błonek, odstawić. Wycisnąć sok, odstawić. Pozostały miąższ zachować.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z pomarańczy, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i sól, podgrzewać10 min/45°C/obr. 4, następnie ubijać5 min/obr. 4. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 155°C. Tortownicę (Ø 20 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać ⅔ rozdrobnionej wcześniej skórki pomarańczowej, 15 g soku pomarańczowego, mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i olej, wymieszać5 s/obr. 3.
  5. Zdjąć motylek. Za pomocą kopystki delikatnie przemieszać ciasto 2-3 razy w tym samym kierunku. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Delikatnie przesunąć kopystką przez środek ciasta, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec 30 min (155°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu upuścić ciasto z wysokości 10 cm na blat, powtarzając czynność 2-3 razy. Odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 45 min). W tym czasie przygotować krem pomarańczowy (orange curd). Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać pozostały sok pomarańczowy, dodać miąższ z pomarańczy, jajko, masło i cukier, podgrzewać bez założonej miarki18 min/90°C/obr. 2, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Krem pomarańczowy (orange curd) przełożyć do innego naczynia, odstawić (patrz wskazówka).
  7. Ostudzone ciasto okroić nożem dookoła, ostrożnie usunąć obręcz tortownicy. Nałożyć od góry talerz, szybkim ruchem odwrócić ciasto tak, aby znalazło się na talerzu do góry nogami. Usunąć spód tortownicy i papier do pieczenia. Nałożyć od góry paterę lub talerz do serwowania, następnie ponownie szybkim ruchem obrócić ciasto tak, by znalazło się na paterze. Ciasto oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie). Puszyste ciasto pomarańczowe podawać z dodatkiem kremu pomarańczowego (orange curd), udekorowane pozostałą rozdrobnioną skórką z pomarańczy.
Przewijanie do góry