
Puszyste japońskie naleśniki z cukrem pudrem i owocami
167 kcal /
699.2 kJKalorie
699.2 kJKalorie
4.7 gBiałko
23.3 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło ilość do natłuszczenia patelni
- 50 g cukru
- 2 jajka rozm. M
- 90 g mleka
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 20 g majonezu
- 100 g mąki pszennej razowej Melvit
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g wody
- owoce jagodowe, świeże mieszane, np. maliny, borówki amerykańskie, jeżyny, ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- 6 pierścieni do potraw (ringów Ø 7 cm) natłuścić od wewnątrz masłem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odłożyć 1 łyżkę cukru pudru, odstawić. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5lub do momentu, aż piana będzie sztywna.
- Dodać przygotowany wcześniej cukier puder, ubijać bez założonej miarki2 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko, ekstrakt z wanilii, majonez, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 3. Masę przełożyć do miski. Stopniowo, w trzech turach, dodawać pianę z białek, delikatnie mieszając kopystką, aż do całkowitego połączenia się składników.
- Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, odważyć do niej wodę, odstawić.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię z pokrywką, patelnię natłuścić masłem, ustawić na niej 3 przygotowane pierścienie, wypełnić je przygotowaną wcześniej masą do ½ wysokości, na patelnię obok pierścieni wlać ½ odważonej wody i natychmiast przykryć pokrywką. Dusić 3 min na niewielkiej mocy palnika, następnie przewrócić naleśniki w pierścieniach na drugą stronę przy pomocy łopatki (patrz wskazówka) i smażyć 2 min pod przykryciem. Usmażone naleśniki ostrożnie przełożyć w pierścieniach na deskę do krojenia. Czynności powtórzyć dla pozostałych 3 przygotowanych pierścieni i pozostałej masy. Za pomocą noża odkroić ostudzone ciasto od brzegów pierścieni i ostrożnie wysunąć naleśniki na talerz.
- Puszyste japońskie naleśniki podawać na ciepło z owocami jagodowymi, oprószone pozostałym cukrem pudrem.