Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
638.2 kcal /
2670.1 kJ
Kalorie
29 gBiałko
56.4 gWęglowodany
34.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pulpety w sosie pomidorowym: 15 – 20
  • g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 350 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki majeranku, suszonego
  • 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 100 g mleka
  • 120 g bułki tartej
  • 120 g bułki białej, w kostkach, suszonej
  • 3 – 4 łyżeczki soli
  • 1 ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki musztardy
  • 100 g wody
  • 800 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 – 3 łyżeczki cukru (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 – 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • Purée ziemniaczane: 1400
  • g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • 430 g mleka
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 45 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 1 łyżkę rozdrobnionej natki pietruszki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 150 g cebuli, czosnek, masło i majeranek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 2.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso, jajka, mleko, bułkę tartą, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i musztardę, wymieszać przy pomocy kopystki30 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać pozostałe 200 g cebuli, pomidory, cukier, pozostałe 1-2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i liście laurowe, zmiksować20 s/obr. 10, następnie gotować7 min/100°C/obr. 1. W tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 4-5 cm), ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ziemniaki, dodać mleko i sól, gotować35 min/95°C//obr. 1. W tym czasie na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami. Ustawić35 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, pozostawić przystawkę Varoma zamkniętą.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło i gałkę muszkatołową, wymieszać przy pomocy kopystki40 s/obr. 4.
  7. Zdjąć przystawkę Varoma, pulpety przełożyć do naczynia do serwowania. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odłożoną rozdrobnioną natkę pietruszki, wymieszać kopystką. Sos doprawić do smaku, przelać na pulpety. Pulpety w sosie pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu z purée ziemniaczanym.
Przewijanie do góry