
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
638.2 kcal /
2670.1 kJKalorie
2670.1 kJKalorie
29 gBiałko
56.4 gWęglowodany
34.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety w sosie pomidorowym: 15 – 20
- g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 350 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 2 łyżki majeranku, suszonego
- 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 2 jajka
- 100 g mleka
- 120 g bułki tartej
- 120 g bułki białej, w kostkach, suszonej
- 3 – 4 łyżeczki soli
- 1 ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki musztardy
- 100 g wody
- 800 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 – 3 łyżeczki cukru (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 – 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, suszone
- Purée ziemniaczane: 1400
- g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- 430 g mleka
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 45 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić2 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 1 łyżkę rozdrobnionej natki pietruszki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 150 g cebuli, czosnek, masło i majeranek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 2.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso, jajka, mleko, bułkę tartą, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i musztardę, wymieszać przy pomocy kopystki30 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać pozostałe 200 g cebuli, pomidory, cukier, pozostałe 1-2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i liście laurowe, zmiksować20 s/obr. 10, następnie gotować7 min/100°C/obr. 1. W tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej uformować pulpety (Ø 4-5 cm), ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ziemniaki, dodać mleko i sól, gotować35 min/95°C//obr. 1. W tym czasie na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami. Ustawić35 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, pozostawić przystawkę Varoma zamkniętą.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło i gałkę muszkatołową, wymieszać przy pomocy kopystki40 s/obr. 4.
- Zdjąć przystawkę Varoma, pulpety przełożyć do naczynia do serwowania. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odłożoną rozdrobnioną natkę pietruszki, wymieszać kopystką. Sos doprawić do smaku, przelać na pulpety. Pulpety w sosie pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu z purée ziemniaczanym.