
Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką
691.5 kcal /
2895.3 kJKalorie
2895.3 kJKalorie
34.5 gBiałko
89.5 gWęglowodany
24.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Brokułowy ryż i pulpety drobiowo-pieczarkowe: 150
- g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oleju
- 400 g mięsa z kurczaka, mielonego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 400 g mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- 1 – 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1200 g wody
- 250 g ryżu parboiled
- woda do zwilżenia dłoni
- Surówka i lekki sos chrzanowy: 10
- g koperku, świeżego tylko liście
- 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g oleju
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g jogurtugreckiego
- 75 g chrzanu, tartego ze słoiczka
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 1 łyżeczkę cukru (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć brokuły, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pieczarki, cebulę i czosnek, dodać 20 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, zioła, 1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i pozostałe 20 g oleju, włożyć koszyczek z rozdrobnionymi brokułami. Do koszyczka odważyć ryż, dodać sól, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, ustawić12 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie z mięsnej masy uformować zwilżonymi wodą dłońmi ok. 24 pulpety (Ø 3 cm), ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć miarkę i nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami. Ustawić15 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować surówkę.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć koperek, marchewkę, seler i jabłko, dodać sok z cytryny, olej, 1 łyżeczkę cukru, sól i pieprz, rozdrobnić5-8 s/obr. 5. Przełożyć do miski do sałatki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć jogurt, chrzan i koncentrat bulionu warzywnego, dodać 1 łyżeczkę cukru i pierz, podgrzewać5 min/70°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-stopniowo zwiększając do obr. 10. Pulpety drobiowo-pieczarkowe z brokułowym ryżem, lekkim sosem chrzanowym i surówką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.