Pudding z tapioki z frużeliną truskawkową
385.9 kcal /
1614.5 kJKalorie
1614.5 kJKalorie
3.3 gBiałko
51.9 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 130 g tapioki, drobnej
- 400 g wodygorącej
- 300 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
- 300 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 50 g wody
- 40 g brązowego cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej tapiokę i wodę, wymieszać kopystką, odstawić na 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 50 g wody, gotować5 min/100°C//obr. 0.5.
- Dodać 20 g brązowego cukru i skrobię, wymieszać8 s//obr. 3, następnie gotować1 min/100°C//obr. 1. Frużelinę truskawkową przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczoną tapiokę wraz z wodą, dodać mleko kokosowe, brązowy cukier, cukier waniliowy i sól, gotować15 min/95°C//obr. 2.5, odstawić na 10 min, aby tapioka napęczniała. Po tym czasie tapiokę przełożyć do 4 pucharków lub szklanek i polać przygotowaną wcześniej frużeliną. Pudding z tapioki z frużeliną truskawkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.