Pudding z tapioki z frużeliną truskawkową

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
385.9 kcal /
1614.5 kJ
Kalorie
3.3 gBiałko
51.9 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 130 g tapioki, drobnej
  • 400 g wodygorącej
  • 300 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
  • 300 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 50 g wody
  • 40 g brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej tapiokę i wodę, wymieszać kopystką, odstawić na 15 min.
  2. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 50 g wody, gotować5 min/100°C//obr. 0.5.
  3. Dodać 20 g brązowego cukru i skrobię, wymieszać8 s//obr. 3, następnie gotować1 min/100°C//obr. 1. Frużelinę truskawkową przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć namoczoną tapiokę wraz z wodą, dodać mleko kokosowe, brązowy cukier, cukier waniliowy i sól, gotować15 min/95°C//obr. 2.5, odstawić na 10 min, aby tapioka napęczniała. Po tym czasie tapiokę przełożyć do 4 pucharków lub szklanek i polać przygotowaną wcześniej frużeliną. Pudding z tapioki z frużeliną truskawkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.
Przewijanie do góry