Pudding z tapioki i mus z miechunki peruwiańskiej
255 kcal /
1067.7 kJKalorie
1067.7 kJKalorie
1.3 gBiałko
31.2 gWęglowodany
13.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g mleka kokosowego
- 200 g wody
- 70 – 90 g syropu z agawy
- 100 g tapioki, drobnej
- 300 g miechunek peruwiańskich (physalis) bez okrywy, plus 6 szt. do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko kokosowe, wodę i 50 g syropu z agawy, dodać tapiokę, podgrzewać30-33 min/90°C//obr. 2. Przełożyć do 6 szklanek lub słoiczków, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć miechunkę, dodać pozostałe 20-40 g syropu z agawy, rozdrobnić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać10 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do szklanek z tapioką, udekorować miechunką i podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu.