Roladki z szynki w galarecie z krojonymi warzywami (TM6)
141.9 kcal /
593.9 kJKalorie
593.9 kJKalorie
7.1 gBiałko
4.6 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 120 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 2 ogórki konserwowe (50-60g każdy)
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 3 jajka dokładnie umyte
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 – 2 łyżeczki octu jabłkowego
- ½
- łyżeczki soli plus 1 szczypta
- 100 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 30 g majonezu
- 30 g chrzanu, tartego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 7 – 8 plastrów szynkigotowanej np. konserwowej
- natka pietruszki, kędzierzawa, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej paprykę i marchewkę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną marchewkę przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną paprykę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć ogórki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa pozostawić w pojemniku. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu drobiowego. Włożyć koszyczek z pokrojoną marchewką. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma i umieścić w niej jajka, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. ½ ugotowanej na parze marchewki i ½ pokrojonej papryki i ogórków ułożyć na dnie dużego półmiska, odstawić.
- Do wywaru pozostałego w naczyniu miksującym dodać żelatynę, ocet i 1 szczyptę soli, wymieszać2 min/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane jajka, dodać serek kremowy, majonez, chrzan, pieprz i pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać15 s/obr. 3. Powstałe nadzienie przełożyć do innego naczynia. Na każdym plastrze szynki rozsmarować po 1 czubatej łyżce nadzienia chrzanowego i zwinąć w rulon. Rulony z szynki ułożyć obok siebie na warzywach znajdujących się na półmisku. Dookoła rozłożyć pozostałą ugotowaną marchewkę, paprykę i ogórki. Wolne przestrzenie udekorować kępkami liści z natki pietruszki. Całość ostrożnie zalać bulionem z żelatyną. Odstawić do lodówki na min. 3 godz. (najlepiej na całą noc). Roladki z szynki w galarecie z krojonymi warzywami podawać jako przekąskę.