Rolada z sera żółtego
116 kcal /
485.4 kJKalorie
485.4 kJKalorie
6.1 gBiałko
0.7 gWęglowodany
9.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g sera żółtego np.gouda, edam, w jednym kawałku
- 400 g wody plus dodatkowa ilość do roztopienia sera (ok. 2 l)
- 3 jajka
- 150 g szynki, w plastrach pokrojonej na 3 cm kawałki
- 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 80 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 200 g serka topionego typu Złoty Ementaler, podzielonego na kawałki
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 – 4 łyżki szczypiorku posiekanego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego odważyć ser żółty. Kostkę sera zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić.
- Na kuchence, w garnku zagotować wodę. Wyłączyć palnik i ostrożnie umieścić ser we wrzątku tak, aby był całkowicie zanurzony. Odstawić pod przykryciem na ok. 30 min lub do czasu, aż ser będzie całkiem miękki (patrz wskazówka). W tym czasie przygotować nadzienie.
- Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać ze skorupek, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej szynkę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę i ogórki, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane jajka, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do miski z szynką.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć serek topiony i masło, ubijać30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ubijać kolejne2 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do miski z szynką i jajkami, dodać rozdrobnioną paprykę i ogórki, szczypiorek, sól i pieprz, delikatnie wymieszać kopystką.
- Miękki ser wyjąć z wody, usunąć folię. Ser przełożyć na blat i rozwałkować na kwadrat (ok. 35 x 35 cm, grubość 5 mm). Na serze równomiernie rozprowadzić przygotowane nadzienie, następnie całość zwinąć jak roladę. Zawinąć ściśle w papier do pieczenia i folię aluminiową, odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Schłodzoną roladę pokroić w 1 cm plastry i ułożyć na półmisku. Roladę z sera żółtego podawać jako przekąskę.
