Rolada z sera żółtego

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
116 kcal /
485.4 kJ
Kalorie
6.1 gBiałko
0.7 gWęglowodany
9.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g sera żółtego np.gouda, edam, w jednym kawałku
  • 400 g wody plus dodatkowa ilość do roztopienia sera (ok. 2 l)
  • 3 jajka
  • 150 g szynki, w plastrach pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 80 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 200 g serka topionego typu Złoty Ementaler, podzielonego na kawałki
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 – 4 łyżki szczypiorku posiekanego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego odważyć ser żółty. Kostkę sera zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić.
  2. Na kuchence, w garnku zagotować wodę. Wyłączyć palnik i ostrożnie umieścić ser we wrzątku tak, aby był całkowicie zanurzony. Odstawić pod przykryciem na ok. 30 min lub do czasu, aż ser będzie całkiem miękki (patrz wskazówka). W tym czasie przygotować nadzienie.
  3. Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać ze skorupek, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej szynkę, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć paprykę i ogórki, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia.
  6. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane jajka, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do miski z szynką.
  7. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć serek topiony i masło, ubijać30 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ubijać kolejne2 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę przełożyć do miski z szynką i jajkami, dodać rozdrobnioną paprykę i ogórki, szczypiorek, sól i pieprz, delikatnie wymieszać kopystką.
  8. Miękki ser wyjąć z wody, usunąć folię. Ser przełożyć na blat i rozwałkować na kwadrat (ok. 35 x 35 cm, grubość 5 mm). Na serze równomiernie rozprowadzić przygotowane nadzienie, następnie całość zwinąć jak roladę. Zawinąć ściśle w papier do pieczenia i folię aluminiową, odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Schłodzoną roladę pokroić w 1 cm plastry i ułożyć na półmisku. Roladę z sera żółtego podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry