Samosy z farszem ziemniaczanym
447.1 kcal /
1870.8 kJKalorie
1870.8 kJKalorie
10.8 gBiałko
67.5 gWęglowodany
14.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Samosy: 500
- g wody
- 2 ¾
- łyżeczki soli
- 500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 1 ½
- łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½
- łyżeczki nasion kolendry
- 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 25 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- ½
- łyżeczki przyprawygaram masala
- 500 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
- oliwa z oliwek do posmarowania samosów
- Sos kolendrowo-cytrynowy: 20 – 25
- g kolendry, świeżej
- 300 g śmietany, 12% tłuszczu
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki soli
- 3 – 4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 2 łyżeczki soli, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej groszek, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski i kolendrę, prażyć1 min 30 s/120°C/obr. 1, następnie zemleć20 s/obr. 10.
- Dodać papryczkę chili i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowane ziemniaki, kurkumę, przyprawę garam masala i ¾ łyżeczki soli, podgrzać2 min/95°C/obr. 3. Dodać ugotowany groszek, całość delikatnie wymieszać kopystką.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie, lekko rozwałkować, następnie ostrym nożem pociąć na kwadraty (7 x 7 cm). Na środku każdego kwadratu ułożyć 1 czubatą łyżeczkę farszu, brzegi ciasta dokładnie skleić i docisnąć. Powtarzać dla kolejnych pierożków samosa. Samosy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdy pierożek posmarować oliwą za pomocą pędzelka do ciasta. Piec 15-20 min (200°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Kolendrę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz cayenne, wymieszać10 s/obr. 3. Samosy z farszem ziemniaczanym podawać z sosem kolendrowo-cytrynowym.