Samosy z farszem ziemniaczanym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
447.1 kcal /
1870.8 kJ
Kalorie
10.8 gBiałko
67.5 gWęglowodany
14.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Samosy: 500
  • g wody
  • 2 ¾
  • łyżeczki soli
  • 500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 100 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 1 ½
  • łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½
  • łyżeczki nasion kolendry
  • 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ½
  • łyżeczki przyprawygaram masala
  • 500 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
  • oliwa z oliwek do posmarowania samosów
  • Sos kolendrowo-cytrynowy: 20 – 25
  • g kolendry, świeżej
  • 300 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 3 – 4 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 2 łyżeczki soli, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
  2. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej groszek, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski i kolendrę, prażyć1 min 30 s/120°C/obr. 1, następnie zemleć20 s/obr. 10.
  4. Dodać papryczkę chili i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać ugotowane ziemniaki, kurkumę, przyprawę garam masala i ¾ łyżeczki soli, podgrzać2 min/95°C/obr. 3. Dodać ugotowany groszek, całość delikatnie wymieszać kopystką.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  9. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie, lekko rozwałkować, następnie ostrym nożem pociąć na kwadraty (7 x 7 cm). Na środku każdego kwadratu ułożyć 1 czubatą łyżeczkę farszu, brzegi ciasta dokładnie skleić i docisnąć. Powtarzać dla kolejnych pierożków samosa. Samosy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdy pierożek posmarować oliwą za pomocą pędzelka do ciasta. Piec 15-20 min (200°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  10. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Kolendrę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić3 s/obr. 8.
  11. Dodać śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz cayenne, wymieszać10 s/obr. 3. Samosy z farszem ziemniaczanym podawać z sosem kolendrowo-cytrynowym.
Przewijanie do góry