Rollsy z tortilli z serkiem chrzanowym, warzywami i łososiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
178.9 kcal /
749 kJ
Kalorie
12 gBiałko
10.7 gWęglowodany
10.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 30 – 60 g chrzanu, tartego ze słoika
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 – 60 g rukoli
  • 40 g kiełków słonecznika
  • 200 g ogórka ze skórą, pokrojonego w słupki (0.5 x 7 cm)
  • 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (0,5 x 7 cm)
  • 200 g wędzonego łososia pokrojonego w paski
  • 5 tortilli pszennych pełnoziarnistych
  • 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ósemki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser ricotta i chrzan, dodać jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, zmiksować5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rukolę i kiełki, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej ogórek i paprykę, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić trzecią miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
  5. Tortille przekroić na pół. 1 połówkę tortilli posmarować 1 łyżką serka chrzanowego, następnie ułożyć po trochę rukoli, kiełków, ogórka, papryki, łososia i jajka. Ostrożnie zwinąć tortillę tak, by słupki warzyw lekko wystawały od przekrojonej strony. Dolną część tortilli zawinąć w folię aluminiową tak, by można było wygodnie je trzymać. W ten sam sposób przygotować pozostałe połówki tortilli.
  6. Rollsy z tortilli z pastą serową, warzywami i łososiem podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry