Rollsy z tortilli z serkiem chrzanowym, warzywami i łososiem
178.9 kcal /
749 kJKalorie
749 kJKalorie
12 gBiałko
10.7 gWęglowodany
10.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 30 – 60 g chrzanu, tartego ze słoika
- 30 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 – 60 g rukoli
- 40 g kiełków słonecznika
- 200 g ogórka ze skórą, pokrojonego w słupki (0.5 x 7 cm)
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (0,5 x 7 cm)
- 200 g wędzonego łososia pokrojonego w paski
- 5 tortilli pszennych pełnoziarnistych
- 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ósemki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser ricotta i chrzan, dodać jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz, zmiksować5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rukolę i kiełki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej ogórek i paprykę, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić trzecią miskę, odważyć do niej łososia, odstawić.
- Tortille przekroić na pół. 1 połówkę tortilli posmarować 1 łyżką serka chrzanowego, następnie ułożyć po trochę rukoli, kiełków, ogórka, papryki, łososia i jajka. Ostrożnie zwinąć tortillę tak, by słupki warzyw lekko wystawały od przekrojonej strony. Dolną część tortilli zawinąć w folię aluminiową tak, by można było wygodnie je trzymać. W ten sam sposób przygotować pozostałe połówki tortilli.
- Rollsy z tortilli z pastą serową, warzywami i łososiem podawać jako przekąskę.