Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
433.2 kcal /
1812.6 kJ
Kalorie
12.9 gBiałko
52.4 gWęglowodany
20 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania
  • 3 – 4 czerstwe bułki (ok. 150g), pokrojone na kawałki
  • 500 g jabłek winnych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 450 g mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • cukier puder do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć bułki i jabłka, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, wymieszać30 s/obr. 3. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.
Przewijanie do góry