Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem
433.2 kcal /
1812.6 kJKalorie
1812.6 kJKalorie
12.9 gBiałko
52.4 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania
- 3 – 4 czerstwe bułki (ok. 150g), pokrojone na kawałki
- 500 g jabłek winnych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ósemki
- 4 jajka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 450 g mleka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 200 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g skrobi kukurydzianej
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Naczynie do zapiekania (30 x 25 x 6 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć bułki i jabłka, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do przygotowanego naczynia do zapiekania, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, cukier, cukier waniliowy, twaróg i skrobię ziemniaczaną, wymieszać30 s/obr. 3. Przelać do naczynia z rozdrobnionymi bułkami i jabłkami. Piec 1 godz. (170°C). Pudding z czerstwego pieczywa z jabłkami i twarogiem oprószyć cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem np. sosu waniliowego.