Pudding z chia z kiwi i malinami (bez cukru)
108 kcal /
447 kJKalorie
447 kJKalorie
2.5 gBiałko
4.7 gWęglowodany
7.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g mleka kokosowego, light, w puszce
- 1 łyżeczka miodu
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 50 g nasion chia
- 25 g liści szpinaku baby, świeżych
- 80 g kiwi pokrojonego na kawałki
- 100 g malin, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko kokosowe, dodać miód i ekstrakt z wanilii, wymieszać5 s/obr. 4.
- Dodać nasiona chia, wymieszać30 s//obr. 2.Zdjąć motylek.Pudding przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 4 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać ⅓ puddingu chia (ok. 150 g), dodać szpinak i kiwi, zmiksować15 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne5 s/obr. 7. Masę przełożyć równomiernie do miseczek lub szklanek, wyrównać powierzchnię łyżką. ½ pozostałego puddingu chia przełożyć równomiernie na zieloną warstwę, powierzchnię wyrównać łyżką. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego przelać pozostały pudding chia, dodać maliny, zmiksować5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować10 s/obr. 7. Przełożyć do miseczek lub szklanek z puddingiem, powierzchnię wyrównać łyżką. Odstawić do lodówki do momentu podania.
- Pudding z chia z kiwi i malinami (bez cukru) podawać schłodzony.