Pudding truskawkowy
123 kcal /
517 kJKalorie
517 kJKalorie
2 gBiałko
19.5 gWęglowodany
3.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g truskawek, świeżych
- 500 g truskawek, mrożonych
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g syropu z czarnej porzeczki
- 20 g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, zmiksować1 min/obr. 8. Truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, syrop z czarnej porzeczki, cukier, skrobię i jajko, gotować5 min/100°C/obr. 3. Przełożyć do salaterek, odstawić do ostudzenia na ok 20 min, następnie włożyć do lodówki na 2 godz. Pudding truskawkowy podawać na zimno jako deser.